Ett par lankar

http://namacha.jp ar en popular dryck som det ofta gors reklam for pa tv. Pa hemsidan kan man se deras pandamaskot tala varmt om atervinning av PET-flaskor bl a.

Ni som gillar spel kan kolla in http://jp.shockwave.com/games, dar det finns gott om gratis javaspel.  

For er Hello Kitty-lovershar jag en lank, http://www.sanrio.co.jp/english/harmony/harmony.html, som gar till Harmony Lands hemsida. Harmony Land ar en nojespark med Sanrios miljardkoncept (Hello Kitty m a o) som tema. Jag kan tillagga att jag i tunnelbanan aven har sett reklam for en Hello Kitty-musikal.

Vill man ga pa musikal i Tokyo finns det en hel del alternativ. Bade CATS och Phantom of the Opera har egna lokaler for sina forestallningar. Se http://www.shiki.gr.jp/siteinfo/english/theatres.html for info om ett par musikalalternativ.

Pa tal om miljardindustrier for barn och nojesparker, Disneyland finns som bekant aven i Tokyo: http://www.disneyland.jp.

Shoppinglycka

68945-33
Attavanig spel- och animeaffar, Akihabara

Pa eftermiddagen idag begav jag mig ivag pa en liten shoppingrunda pa egen hand. Jag satte mig pa taget till Akihabara och strosade sedan omkring i de ofta sju- eller attavaniga elektronikaffarerna. Jag var forst och framst pa jakt efter ett stot- och repskydd till min Ipod (har markt att jag ofta undviker att ta med mig den av detta skal), annars var jag mest sugen pa att fonstershoppa. 

68945-34 
Toshibas splitt nya HD DVD-spelare pa display. Lite research for exjobbet ;-)

For er som inte visste det kan jag beratta att Akihabara ar kant for att vara lite av Tokyos elektronikmekka. Elektronikvaruhusen ligger tatt intill varandra och varierar stort i bade utbud och storlek. Vissa mindre har specialiserat sig pa en typ av elektronikprodukt, exempelvis mobiltelefoner, andra har alltifran digitalkameror och Ipods till luftkonditioneringar och tvattmaskiner. Overallt man gar halsas man av nagon av affarernas ofta stora antal anstallda butiksbitraden med frasen "Irasshaimase" (ungefar "valkommen in".

Efter att ha gatt omkring i ett tiotal butiker hittade jag det jag letade efter, till ett riktigt bra pris. Jag fick ett silikonholje och skyddsplast till displayen till min Ipod for runt en hundralapp. Lycklig over detta fynd fortsatte jag strosandet, for nojes skull.

Jag hittade en rolig och bra affar (Akihabara Tax-free) som hade delat in vaningarna i olika varukategorier. Jag fastnade pa den andra vaningen, leksaksavdelningen, som hade allting ifran soldrivna krukvaxter i plast, som vinkar till en pa ett behagligt satt, till stora Studio Ghibli-figurer, bland annat en gigantisk Totoro-docka som syns nedan.

68945-35
Totoro!

Denna skapade ett stort habegar hos mig, men jag insag snabbt att jag skulle aldrig kunna frakta hem den, nar det val blir dags att flyga till Sverige i september. Daremot hittade jag en annu hetare kandidat, en Totoro-docka i mindre storlek som faktiskt var finare an jattevarianten. Jag kommer nog att aka hit nasta vecka och inhandla den, nar jag har flyttat all packning till nya lagenheten. Den kommer att bli min till det ganska facila priset 160 kr. Och ja, for er som inte visste det, jag har en rejal svaghet for vissa Studio Ghibli-karaktarer, da framst Totoro. Dagens Totoro-begar lyckades jag forresten stilla med en sot kylskapsmagnet.

Jag tittade in i ytterligare ett par butiker, bland annat en som hade ett gigantiskt utbud med manga- och animefigurer. Vissa av figurerna var minst sagt utmanade (regeln verkar lyda; ju mer kontroversiell figur, desto hogre pris) och det fanns aven regelratt porr har och dar i somliga av de andra butikerna. Detta verkar dock vara norm i Tokyo. Allt integreras, inget skyls. Barnfamiljer strosar omkring bland detta som det inte vore konstigt alls. Daremot ar sexualitet samtidigt valdigt tabubelagt pa det personliga planet. Det kanns tamligen schizofrent. 
   
Jag sag pa tal om det ett inslag tidigare om en amerikansk konstnar (med japanskt ursprung) som hade traffat och fotograferat vanliga unga tjejer som prostituerar sig for att kunna shoppa for pengarna de tjanar, som om det vore vilket extraknack som helst. Konstnaren kommenterade detta med "this could only happen in Japan" och att hon trodde att tjejerna har sa dalig sjalvkansla att de inte bryr sig om vad de gor med sina kroppar. Hon hade fotograferat tjejerna pa tva satt:: ett dar de hade kladerna pa och hade neutrala ansiktsuttryck och ett dar kladerna hade akt av och de hade forsetts med en LV-vaska eller fina smycken, och da fullkomligen stralade av lycka. Det hela kandes ganska obehagligt, som ni nog forstar.
Men, nu kanns det som jag kom ifran amnet lite grann, jag far skriva ett separat inlagg om det dar istallet :P

Nar jag kande mig trott med Akihabaras hoga tempo begav jag mig tillbaka till stationen (dar jag fick Barbapappaplaster av en flyergirl som tyckte att jag skulle borja abbonera pa Suicas mobiltelefonabonnemang).

68945-37
Pa vag till stationen motte jag Pikachu, modell storre

Nasta stopp blev Ryogoku, ett omrade som ar mest kant for sina sumo-tavlingar. Jag var ganska trott och det verkade arligt talat inte finnas sarskilt mycket att se i omradet narmast kring tagstationen, sa jag satte mig pa en nudelrestaurang och at lite middag, for att sedan bege mig hemat till Shinkoiwa.

68945-36
Denna figur valkomnade kunder in till ett konditori i Ryogoku

68945-38
Dagens shoppingfynd (taget pa nudelrestaurangen i vantan pa middagen)!

Tillbaka i Shinkoiwa fortsatte jag lordagsshoppandet en stund till. Jag tittade i ett par av inomhusgallerians manga kladaffarer och hittade ett pa fina svarta traningsbyxor med roda linjer (mina "mysbyxor" haller pa att slitas ut), men de var pa tok for stora, trots att de bara var i storlek medium. Jag som trodde att det skulle bli lattare att hitta klader har.

Dock hittade jag en ratt tuff dodskallenyckelring till nycklarna till nya lagenheten. Sedan kopte jag en nattorulle och gick hemat trott, men nojd efter en kul shoppingdag.

Jag vill forresten se fler kommentarer till inlaggen! Det har varit oforskamt tyst pa sistone ;-)


Ja mata! (Vi ses/hors)


Sushi i Ueno

Jag ar nyss hemkommen fran Ueno. Esui foreslog att vi skulle ata billig sushi pa en av hans favoritrestauranger som ligger pa Ameyoko, den kanda marknadsgatan. Vi gick fran Akihabara (ca 10 minuter) och nadde Ameyoko vid attatiden. Det kandes som att komma till en ny stad, ett nytt land t o m. Ameyoko ar det omrade i Tokyo som kants mest som ovriga Asien hittills; mer exotiskt och rustikt an av det annars sa hogteknologiska och lyxiga Tokyo.

68945-30

Det kandes lite som att komma till Bangkoks myllrande Khao San Road. En vagg av dofter, ljud och synintryck bombarderade mig fran tatliggande marknadsstand, restauranger och affarer. Det verkade finnas goda chanser att fynda (hittade till exempel en jattesnygg vaska, som jag tror linda hade gillat, for bara 2000 yen) klader eller mat. Eftersom vi kom fram sent, holl det mesta pa att stanga. Men ett aterbesok ar redan inplanerat.

68945-31

Vi intog middagen pa en traditionell Kaitenzushi-restaurang, vilket innebar att det ar tallrikar med fardiglagad mat som aker runt pa ett rullband. Bakom det roterande rullbandet star tva sushikockar som ser till att bandet kontinuerligt fylls pa. Det kostar 136 yen per tallrik. Nar man ar matt kommer en servitor och raknar tallrikarna och sager sedan till kassorskan som man betalar till. For er som undrar: nej, jag gick inte over till den morka sidan. Jag at bara vegetarisk sushi. De hade ett tiotal helvegetariska alternativ, bl a natto, okura, friterad tofu och den vanliga gurk- och rismakirullen (allt med wasabi, givetvis). Under disken med det stora rullbandet gick ett annat sadant, med glas och tepasar. Man kunde fylla pa varmt vatten ur en kran vid sin plats och vips, sa hade man gront te (ocha) som maltidsdryck.

68945-32

Jag gillar verkligen Kaitenzushi-konceptet, dels for att det ar ett roligt och smidigt satt att ata, dels for att det ar jattegott, aven om man ar vegetarian. Jag kommer definitivt att gora om detta!


Nihonbashi here I come

Idag var jag och betalade min forsta hyra och hamtade nyckeln till min nya lagenhet hos Ichii corp. i Gotanda. Efter en fem minuters promenad i regnet kom jag fram till det brunrosa hoghus som de haller till i. En trevlig tjej bjod in mig och serverade mig en kopp gront te i vantan pa Shingo (som visade mig lagenheten forra veckan). Shingo var lika trevlig som sist och kunde smaexalterat beratta om sitt IKEA-besok i veckan, nar vi hade ordnat allt pappersarbete: "I didn't know that meatballs is a Swedish dish! I bought some dry and crispy bread! They gave me free potato chips!". Allt gick smidigt och kandes professionellt. Jag fick tva nycklar, en till mig och en till Linda nar sedan flyttar in. For de som inte sett hur lagenheten ser ut bidrar jag med en bild av den har:

68945-29
Fin va?

Val tillbaka pa skolan at jag lunch med de andra (tofu, sallad, ris och misusoppa) och kom sedan igang ratt bra med exjobbet (jag gick igenom artiklar och noterade viktiga fakta). Framat tretiden fick prof. Aoki mote med ett par foretagsrepresentanter som hade med sig mangder av fikabrod och kaffe som de kopt pa Tullys (
http://www.tullys.co.jp/). Det rackte at hela labbet. Jag at en stor chocolate chip cookie och drack jattegott nybryggt kaffe. Koffeinet och sockret gav bra bransle till att fortsatta med artiklarna och sedan gora japanskalaxan.

Jag traffade Esuis kompis (som ar nyss hemkommen till Japan efter att ha legat utslagen en manad (!) pa ett sjukhus i Indien av nagon marklig akomma som han akte pa under den tid han var dar som utbytesstudent, han sade att han inte vill aka tillbaka till Indien). Han ar musikintresserad och tog darfor kontakt med mig idag (da han hade fatt hora fran Esui att jag ocksa ar det). Han (ja, jag har glomt hans namn ocksa) gillade en del band som jag uppskattar, bl a Bloc Party, och tyckte att jag skulle aka pa Fuji Rock eller ga pa Summer Sonic. Han har tydligen spenderat ett helt ar i Sverige, som utbytesstudent pa KTH. Vintern var for lang och kall, men sommaren underbar, tyckte han. Esui kom pa besok en vecka och nar de gick och sag Dinosaur JR. pa Mondo hade de sett The Hives-Pelle (sangaren) pa toaletten, en merit de verkade riktigt nojda med. Nar det blev dags att ga hem foreslog han att vi ska ut och dricka ol nagon gang och/eller ga pa nagon spelning, vilket later jattekul!

Lang dag..

Idag har jag lyssnat till ett tiotal presentationer pa japanska. De sade mig inte sarskilt mycket med andra ord. Vi har haft terminens forsta progress report day, dar varje student ska beratta for resten av labbet hur langt de kommit med sitt projekt.

Det gick ganska bra for mig. Jag vet dock inte hur mycket de forstod av den (eftersom den var pa engelska). Jag berattade kort om att mit projekt handlar om formatstriden mellan HD DVD och Blu-ray, vad denna kan innebara for marknaden, var jag har for syfte med studien o s v. Allt som allt babblade jag nog pa i tio minuter.

Efter fem (!) timmars redovisningar var skoldagen slut. Alla verkade da genast bli pa ett mycket battre humor. Esui fragade om jag ville med och ata middag pa en restaurang som ligger mittemot skolan. Jag var riktigt hungrig och tyckte det lat som en god ide.
    En kille, som jag for tillfallet inte minns namnet pa, som verkar vara lite av klassens clown (de andra sager att han ar "crazy", han jobbar extra som maskot pa Disney Land) gjorde super mario-hoppljud med sin nasa (!), med tillhorande hoppgest, pa vag till restaurangen. Detta roade de andra mycket (jag maste ocksa saga att det sag lustigt ut), en del forsokte harma gesten. Jag tror att jag just bevittnat ett exempel pa den japanska teknikerhumorn.

Val pa restaurangen at jag en mycket god maltid bestaende av: Rissoppa (med svamp, stekt agg, bonor och lok) och en mix av stekt tofu, sjogras, svarta bonor och morotter samt en liten radissallad. Allt gick pa 550 yen, vilket kandes klart prisvart.

Esui kan verkligen "crack me up" ibland nar han faller de mest ovantade kommentarerna: "I have a friend that looks like Totoro" (
http://pukomuko.lt/failai/kleckai/totoro.gif) sade han en gang nar vi diskuterade animefilm. En annan gang presenterade en annan van genom att saga: "This is my friend ___ (minns inte hans namn heller), doesn't he look like Super Mario? (vilket han faktiskt gjorde)". Jag menar, hur snallt ar det att saga sa om sina vanner?
 
Aaanyway. Jag akte med Hiroshi ifran Toyosu st. (som, efter att vi hade bevittnat nagon som verkligen gillade att varva sin motor utanfor restaurangen, berattade om att det finns japanska "lantisar" som aker in till Tokyo bara for att hanga och kora runt med sina bilar, de kallas (lustigt nog) junkies). Nar jag gick av vid Yurakucho sade han "Hej doo" (som han lart sig av mig).
    Jag trivs mycket bra med manniskorna i mitt labb. De ar roliga, vanliga och hjalpsamma.

Imorgon ska jag pa morgonen aka till Gotanda for att betala forsta hyran till nya lagenheten och hamta ut nycklarna. Darefter blir det exjobbande pa skolan resten av dagen. Pa fredag blir det japanskalektion nummer fyra (av tio) och mer exjobbande. Pa kvallen blir det eventuellt (denna eller kommande fredag) ett besok hos en narliggande Izakaya (trad. japansk krog dar man tillagar sin egen mat vid ens bord stekhall samt "maste" dricka alkohol). Pa lordag ska jag aka till de stallen pa Sobu Line och Yamanote Line som mitt commuter's pass tillater, men som jag inte besokt annu, namligen Ryogoku och Kinshicho. Jag ska aven kolla efter ett billigt Ipod-case i Akihabara. Pa sondag ska jag packa och plugga och pa tisdag flyttar jag in i nya lagenheten!

"Handra moblel" - IKEA har kommit till Japan

Igar nar jag var pa vag till taget motte jag herr Sunaga. Han var uppkladd i kostym och berattade att han varit pa invigninsfrukost for Japans forsta IKEA. Den svenska mobeljatten oppnade alltsa sitt forsta varuhus har igar. De japaner som ar nyfikna pa varat lilla land eller svenskar som har grav hemlangtan kan bege sig ut till Funabashi och kopa hem bokhyllan Billy eller ata svenska kulinariska "klassiker" som kottbullar, varmkorv med brod eller kanelbullar i serveringen. Till och med Ahlgrens bilar, Sveriges mest internationellt kanda godis, finns till salu for 150 yen pasen (lite mindre an tio kr).

Funabashi ligger oster om Tokyo pa ett lattillgangligt avstand (en halvtimme fran Shinkoiwa enligt herr Sunaga, vilket borde innebara ungefar femtio minuters restid fran Tokyo Station) . Det forsta varuhuset kommer att vara 40.000 kvm stort. I host oppnas ett IKEA i Yokohama och om ett par ar ett i Kobe.
    Det ar inte forsta gangen som IKEA gor en Japansatsning. For cirka tjugo ar sedan forsokte de att alliera sig med en lokal kedja, men det misslyckades och de tvingades att retirera.

De som ar intresserade av att se hur knackebrod skrivs med Katakana, ak till Funabashi eller se
www.ikea.jp. Sjalv klarar jag mig bra utan.

Dodliga forseningar

68945-28

Nar jag akte ifran skolan med Ahn, Hiroshi och Esui pratade vi till en borjan lite om formiddagens langa tunnelbanestopp (tagen stod stilla i 40 minuter). Jag har observerat att det inte alltfor sallan informeras om att tunnelbanorna ar forsenade p g a "olyckor". Jag fragade Esui vad dessa olyckor kan bero pa, och olyckligt nog visade sig att mina farhagor stamde. Det ror sig tydligen ofta om sjalvmordsforsok, vilket forklarligt nog stannar upp trafiken. Idag var det dock ett harmlost ralsfel som var bakomliggade orsaken till att jag kom for sent till skolan.

Hiroshi har tidigare berattat for mig att det ar ganska vanligt forekommande att hart pressade kaishais (kontorsarbetare) tar sina liv. Nar nagon begar sjalvmord till foljd av overarbete kallas detta karojisatsu. Att detta ar vanligt ar inte helt utan orsak. Mer an var femte japansk man arbetar mer an 80 timmar overtid i manaden. Notera att detta galler for hela Japan, inte bara Tokyo. Dar kommer vissa upp till ofantliga 150-200 timmars overtid per manad. Overtidsgenomsnittet for hela landet ligger pa narmare 300 timmar per anstalld och ar, enligt en genomgaende nationell undersokning. Ar 2003 hade Japan i genomsnitt 25 sjalvmord per 100 000 invanare, en ovanligt hog siffra.

Det finns till och med ett av en japansk professor i socialmedicin etablerat uttryck for att jobba ihjal sig, som ibland anges som dodsorsak i tidningars dodsannonser: karoushi. Jag laste en artikel om en 20-arig kille som dog av en hjarnblodning, da han hade jobbat sa mycket att han bara hann med att sova i tvatimmarsskift. Andra vanliga karoushi-dodsorsaker ar hjartattacker och astmaanfall.

Under 80-talet var karoushi och karojisatsu relativt vanligt da manga ville tjana sa mycket pengar som mojligt och jobbade darefter. Under 90-talet sjonk jobbrelaterade dodsfall, men nu har de borjat oka igen. Denna gang beror det istallet pa hardare, ibland nastan inhumana krav, fran arbetsgivare. Om man inte jobbar sa mycket som kravs riskerar man att fa sparken. Den japanska lojaliteten till sitt foretag ar svart for manga svenskar att forsta. Jobbet blir for manga japaner mycket mer an en inkomstkalla. Det blir inte bara en del av livet, det blir som en andra familj. En familj man staller upp for, en familj man inte sviker.

Jag kan inte lata bli att tanka pa mina studiekompisar i labbet. Vissa, som ar nara sin examen, kombinerar det sista av studierna med jobhunting. De kommer in till labbet pa eftermiddagarna med kostym och glada miner, i hopp om att anstallningsintervjun gick bra. Om nagon blir antagen till en firma firas detta nasta ceremoniellt (vilket intraffade for ett par studenter forsta kvallen, under min valkomstmiddag). Jag hoppas bara att ingen av dem hamnar i en sits dar de tvingas riskera sin halsa for att behalla ett jobb.

Festival - Aven i Japan!

68945-26
Fuji Rock

Kanns Hultsfred eller Roskilde uttjatat? Varfor inte prova pa en japans festival istallet? De tva storsta heter Summer Sonic och Fuji Rock.

Fuji Rock halls mellan 28-30 juli  Echigo Yuzawa ligger pa cirka 1,5h avstand fran Tokyo Station (med Shinkansen-tag). Ifjol spelade bl a Coldplay och Foo Fighters, i ar kommer Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand, Scissor Sisters, Hives och Yeah Yeah Yeahs. For mer info se
http://www.fujirockfestival.com eller http://www.smash-uk.com/frf06/index.html (engelsk version).

Summer Sonic halls i bade Tokyo och Osaka (om jag har forstatt det hela ratt spelar samma artister pa bada orterna, men byter av varandra efter forsta dagen). Den ager rum mellan 12-13 augusti. Bokade artister inkluderar Metallica, Flaming Lips, Deftones, Massive Attack och Daft Punk. Summer Sonics hemsida: http://www.summersonic.com

J-Goth


68945-25
Numera insomnade gothbandet Satanyanko


For er som ar intresserade av subkulturer rekommenderas att titta in
www.jgoth.com, som har information om den japanska gothscenen. Nagon av de kommande veckorna ska jag aka till Harajuku-parken vid Shibuya och fotografera nagra av alla de utsminkade och uppkladda japanska gothkids som vallfardar ditt varje sondag.

En annan, lite roligare sida ar http://www.quirkyjapan.or.tv, en turistorienterad sida som riktat in sig pa "mindre tradionella" japanska turistfenomen och andra lustigheter.


Sondagsstudier

Idag har jag bara varit hemma och pluggat (last artiklar till mitt exjobb, jobbat pa en power point-presentation och pluggat japanska). Jag har darfor inte sa mycket spannande att beratta :) Daremot kan jag skriva kort om den studieteknik (som jag laste en intressant artikel om) som jag tillampar nar jag forsoker lara mig nya japanskaglosor. Det ar egentligen en klassisk memoreringsmetod, da man triggar synsinnet i kombination med arbetsminnet, sa att det lattare gar in i langtidsminnet. Jag tanker alltsa i bilder. Nar jag hor ett nytt ord pa japanska noterar jag den forsta association jag gor med glosan. Som ett exempel: Japanska ordet for arstiden host ar "Aki". Det forsta jag kommer att tanka pa ar min larare och handledare pa Shibaura-skolan, professor Aoki. Nar jag forsoker komma ordet hos pa japanska dyker en bild av min professor upp i huvudet och darmed minns jag ordet "Aki". Lite fanigt, men det fungerar verkligen.

Lordagssightseeing

Jag har haft en mycket bra och produktiv dag idag. Jag vaknade runt tiotiden for att prata med Linda som varit pa fest i Malmo och var nyss hemkommen. Darefter utforde jag min morgongymnastik (armhavningar, situps och rygglyft) och gjorde sedan i ordning en langfrukost som inkluderade en relativt valfylld kanna med kaffe. Till frukostlektyr hade jag diverse dokument och artiklar som ar forknippade med mitt exjobb. Efter att ha hittat och strukit under viktig och intressant information i ett par timmar gjorde jag mig i ordning och begav mig till tunnelbanan. Jag hade namligen bestamt traff med Esui vid Akihabara klockan tre, for att tillsammans utforska lite nya stadsdelar (praktiskt med personlig guide! :). Vi bestamde oss for att skippa tunnelbanan och ta oss fram till fots, mitt absolut mest foredragna transportmedel nar det kommer till att utforska storstader. Jag alskar att komma till insikt hur staders olika omraden ar forbundna med varandra och att fa den positiva orienteringskanslan.

Vi borjade med att ga fran flyergirlsen vid Akihabara station vidare in till narliggande stadsdelen Kanda.

68945-24
Antikvariat i Kanda

Kanda ar en av Tokyos aldre stadsdelar och kant for att vara kulturrikt, detta framst genom alla dess antikvariat och bokaffarer (med nastan uteslutande litteratur pa japanska). Jag fick intrycket av att det ar en fridfull stadsdel, tempot var nog det lugnaste jag hittills stott pa i Tokyo (inget neon, inga arkader osv). Vi gick aven forbi dar Tokyos forsta basebollmatch agt rum for mer an ett sekel sedan, och som forsetts med en staty forestallandes en hand gripandes just en baseball.

Efter att ha traskat igenom Kanda i ett tiotal minuter begav vi oss till nasta destination: Mitsukoshimae, omradet dar min nya lagenhet ligger. Vi gick till utkanten av Emperor's garden (som ligger ett stenkast fran Tokyo station), konsulterade Esuis karta och fick reda pa att det harefter var raka vagen ned en narliggande gata. Efter ca tio minuters promenad i det stralande varvadret nadde vi utkanten av Mitsukoshimae, dar Japans nationalbank tydligen ligger i en flott byggnad. Vi nadde Mitsuskoshimae station och den imponerande gatan som gick langs med den. Jag riktig myste av stolthet av min nya lagenhets lage nar jag gick langs den poshiga gatan, dar porschar stod parkerade pa rad och det stora Mitsuskoshimae-varuhuset (ett av Tokyos aldsta) stoltserade med sina logoforsedda banderoller och nar jag insag hur nara den ligger Tokyo station och Emperor's garden. Efter att ha passerat ett Starbucks och gatt ett ytterligare ett par minuter var vi framme vid lagenheten. Esui var imponerad av lagenhetens lage och upplyste mig med hjalp av sin karta om att lagenheten ligger pa gangavstand fran sevardheter och nyckelplatser i alla vaderstreck.

Jag blev nyfiken pa hur langt jag det var till skolan, eller atminstone en station som ligger pa tre stationers avstand fran Toyosu (dar skolan ligger). Vi beslot oss att ga till stationen. Allt i syfte att fa en personlig GPS-bild om de narliggande omradena och var lagenheten ar placerad i forhallande till dessa. Vi gick soderut mot Yurakcho-linjen, vilken vi nadde efter ca en kvarts promenad. Jag ska snart prova att ga hela veckan fran lagenheten till skolan och ta tid. Om det inte tar alltfor lang tid kommer jag nog att promenera till och fran skolan varje dag (vardagsmotion!) eller inforskaffa cykel. Kanns ju lite val slott att pendla tva eller tre stationer :P


68945-22
Hoghus i utkanten av Ginza

Val nere vid Yurakucho line (vid en station vars namn jag inte kan erinra for tillfallet) kande vi hur hungern smugit pa oss bada efter dagens langpromenad. Vi akte till Yurakucho station for att jaga middagsmat. Ett skymmande Yurakucho valkomnade oss med en sval bris. Vi gick forbi de skymtande neonforsedda skyskraporna som ligger i Ginzas utkant in till ett restaurangtatt omrade och hittade till slut en kinesisk krog som serverade udon (nudelsoppa). Vi fick var sin stooor skal (bada vegetariska) med udon nar vi val satt oss och bestallt. Min inneholl massor med farska gronsaker (som bonor, sjogras, svamp och (dessvarre, urk!) farsk koriander). Servicen var exceptionell (mtp att vi bara at en ratt). Vi fick varma handdukar och jag overdriver inte nar jag sager att vara vattenglas fylldes pa tio ganger.

Efter att ha samtalat lange over de goda nudlarna kande vi oss redo att ga en sista svang. Vi traskade ned till Ginza dar morkret hade sankt sig ordenligt. Den overvaldigande storstadskanslan som jag redan kant sa manga ganger under min vistelse har infoll annu en gang. De enorma husen, de nastan blandande neonreklamskyltarna, de gigantiska videoskarmarna, de exklusiva affarerna som forsoker att bracka varandra i storslagenhet och exklusivitet med stora varumarksemblem och originella skyltfonsterutformande; Louis Vuitton, Gucci, Apple...

68945-23
Ginza by night

Nar man gar runt i Ginza kvallstid ar det svart att inte vandra runt med blicken hogt upp hela tiden. Synsinnet bombarderas med intryck. Tokyos storlek gor sig verkligen pamind. Till synes andlost langa gator efter gator av neontackta hoghus avloser varandra. Man kanner sig verkligen liten nar man gar omkring dar. Det ar en helt fantastisk kansla.

Idag sade jag till Esui att Tokyo och New York ar mina favoritstader (just nu ligger Tokyo lite battre till maste jag erkanna ;). Jag kanner redan att det ar jobbigt att jag ska aka harifran om fem manader, jag bavar pa manga satt for att komma hem till lilla pluttsverige (aven om det finns saker som givetvis kommer att vara trevliga att komma hem till; familj och vanner framst).

Men, det ar som sagt fem manader kvar av min japanvistelse. Jag har sa mycket kvar att se, sa mycket som ska hinnas med, sa mycket som ska uppleva: Shibuya, Shinjku, Harajuku, Roppongi, Ueno... Och darutill atminstone en resa ut i landet. Kanske blir det Hiroshima forst, eller Kyoto. Tiden springer redan forbi mig sa snabbt. Jag ska gora allt for att ta till vara pa min vistelse och samtidigt gora ett sa pass bra exjobb som mojligt. Jag kanner mig sa priviligerad av att vara har.

Nu stundar en till chatstund med Linda. Imorgon blir det en lugn sondag fylld av plugg (japanska, jag hade mina tva forsta lektioner i veckan, fler exjobbsrelaterade artiklar och en progress report till nasta vecka). Nasta vecka blir fylld av japanskalektioner, exjobbande och flyttforberedelser. Pa torsdag ska jag forbi hyresvarden och hamta nyckeln och betala forsta hyran, nasta tisdag flyttar jag in. I can't wait!

Tokyo by night

68945-21

Jag ar foralskad i Tokyos nattliga skyline. Nar jag star efter en lang dag i labbet pa Shibuaras fjortonde vaning och tittar ut genom de stora panoramafonstrena far jag inte nog av de tusentals olikfargade ljusen som stracker ut sig sa langt ogat kan na. Med Akira Yamaokas vackra toner i lurarna hypnotieseras jag av detta urbana megalopolis. Jag kan inte ata mig matt pa dess enorma kraft och styrka och att se bebyggelse breda ut sig till horisonten i alla vaderstreck.

Om det ar sadan har enorm utsikt bara fran fjortonde vaningen, hur kommer det da att vara nar Linda och jag tar en drink i Park Hyatts New York-bar i sommar? Har far ni lite vardagsflykt, titta i deras bildgalleri:
http://tokyo.park.hyatt.com/hyatt/hotels/entertainment/index.jsp

Dags att krypa i sang efter en lang vecka, framst fylld av lagenhetssokande, som till slut gav ett ytterst angenamt resultat. Jag firade det lite smatt ikvall genom att ata pizza och dricka en Kirin-ol med ett gang killar fran klassen. Imorgon ska jag aka till Kanda och Ginza med Esui fran min klas och insupa nya sinnesintryck av Tokyo.

Oyasumi nasai (god natt)!

Tokyo city, here I come!

Nu ar det klart, jag har lyckats fixa en fin lagenhet i centrala Tokyo! Jag upprepar, centrala Tokyo. C-e-n-t-r-a-l-a. Ar lika med Tokyo f**king city! Lagenheten pa hela 25 kvm (gigantisk i Tokyo-matt) ligger i Nihonbashi, som ar pa gangavstand till Tokyo (stadsdelen), Kanda, Ginza, Kejserliga palatset, Hibya park, m fl. Den ligger ocksa pa ett par minuters avstand till Ginza line, som man kan na Tokyos andra mest vitala delar med.

Jag flyttar in den 2 maj, Linda kommer och bor med mig en manad senare och stannar hela sommaren. Vi ska utforska varenda liten vra av Tokyos innerstad. Det kommer att bli den basta sommaren!

Why don't you come over here. We've got a city to love.


Lagenhet i Tokyo city?

Jag var pa en lagenhetsvisning i Nihonbashi idag och det badar gott. Jag aterkommer nar jag vet mer om hur det blir ;-)

Nu maste jag verkligen komma igang med veckans exjobbsgora!

Helg i Akihabara och Hibya Park

68945-10
Shoppinglordag i Akihabara

I lordags gjorde jag en utflykt till centrala Tokyo. Forst begav jag mig till elektronikmeckat Akihabara tillsammans med Esui och Ahn fran labbet. Vi gick ut fran den gigantiska stationen och mottes av en mindre arme flyergirls i "maid"-outfits, extremt hogt skurna klanningar och Paradisio-liknande peruker i gralla farger. De delade ut reklamblad som lockade med spelarkader, sexaffarer, mobilabonnemang eller just maid cafes (ett kafe dar servitriserna ar kladda som tjejerna nedan).


68945-11
"Valkommen till Maid Cafe!"

Efter att ha fatt en flyer av nagot som visade sig vara en porraffar av en tjej i illrosa peruk, begav vi oss vidare in i Akihabara. Vi gick langs en stor gata som kantades av elektronikaffarer, snabbmats-hal-i-vaggen (esui kopte friterad blackfisk), arkader, manga- och animeaterforsaljare, "adult stores" och datorbutiker. En ganska salig blandning m a o! Jag kopte ett nattokuvert till frukost (ett slags jast bonblandning som packeteras i ris och sjogras; gott, nyttigt och mattande) istallet for att besoka Mr Donut, som var var forsta mindre bra ide. Nar jag fatt i mig nattokuvertet (nar vi gick pa en blasig bakgata) ringde Hiroshi och ville motas upp. Vi gick tillbaka till stationen for att mota upp med var labbkamrat.

68945-12

De andra var hungriga, och jag kande att det fanns plats for lite mer an bara natto. Vi letade upp ett narliggande lunchstalle vid namn Denny's (fick uppfattningen att det ar nagon finare franchise). Esui bestallde rakpasta, Hiroshi B&T-mackor, Ahn udon (nudelsoppa) och jag misusoppa och ris (var inte SA hungrig). Nar vi hade atit klart begav sig Esui ivag pa egen hand for att maila en rapport till sin larare (som han glomt att gora). Vi andra satt kvar, pratade och skrattade mkt. Jag hade bara sovit knappt 4h vilket sakert gjorde mig mer lattroad. Jag pratade mkt med Hiroshi. Det visade sig att han varit utbytesstudent i USA tva ganger (vilket forklarar hans, i japanska matt, bra engelska), i LA och Colorado, av alla stallen. Jag berattade att jag garna skulle aka till rurala Colorado, da en av mina favoritartister (Dave Eugene Edwards) kommer darifran. Hiroshi blev mkt sugen att hora dem. Hur som helst. Vi satt kvar ett tag och smalte maten. Ahn berattade om fattigdom i Vietnam. Jag fragade Hiroshi om han hade atit Fugo (den giftiga blasfisken), vilket han hade - tva ganger!, och om det ar manga som dor varje ar i Fugo-olyckor. I Japan ses tydligen Fugo inte som nagot manlighetsprov, utan mer som en delikatess. Man har stort fortroende for kocken och ar inte direkt orolig for dodsrisken. Ahn lyste upp nar jag tog upp amnet om Fugo och beslot sig for att prova det nagon gang innan han aker hem.

Esui kom tillbaka en dryg halvtimme senare. Efter att ha lart oss det japanska ordet for toalett (uttalas kabaia), eller atminstone ett gammalt uttryck for det (eftersom vi behovde besoka en sadan), betalade vi och gick tillbaka till tunnelbanan for att bege oss till nasta stopp; Hibya Park - Kungliga parken.  Forst ville vi dock posera med flyerflickorna.

68945-13
Ganbatte! Fran vanster Ahn, Hiroshi, oidentifierad maid girl och Esui.

68945-14
Jag med en av de mer pakladda flyer-flickorna

68945-15
Tokyo Station

Hibya Park ligger pa ca tio minuters gangavstand fran Tokyo Station (som ligger inne i detta anrika stationshus). Att komma dit var lite som att komma till ett inverterat Akihabara. Den stora parken ar valskott, fridfull och valdigt vacker. Vi gick pa gruset langs valkuperade barrtrad och nyklippta grasmattor, pratade, skrattade och fotograferade.

68945-16

68945-17

Eftermiddagen borjade att lida mot sitt slut. Den starka skymningssolen fick oss att kisande bege oss till varat sista utflyktsmal for dagen; Tokyos regeringshus, som ligger vid Sakuradai. Detta ar alltsa den populare (atminstone i Japan) premiarministern Koizumis arbetsplats. Hiroshi ville jattegarna posera utanfor de stora grindarna.

68945-18

Vi gick hela vagen tillbaka till Tokyo station (min ide, eftersom vi far anda bara sitter framfor datorerna i labbet hela veckorna, de andra uppskattade mitt initiativ), vilket tog en dryg halvtimme. Istallet for att skiljas at satte vi oss pa ett av manga cafeer i Tokyos stations inre. Over cafe au laits (jag var den enda som drack nagot annat, espresso) forsokte Ahn och jag lara oss nya fraser pa japanska. Esui larde mig t ex att tjejer som solar solarium, fargar haret eller genomgar nagon annan typ av sjalvutford utseendeforandring kallas garu. Esui och jag pratade vidare om huruvida Tokyo ar en farlig stad (jag har hittills intrycket att det ar en extremt saker storstad). Han sade att det stammer for de flesta omraden, men att man ska halla sig undan Shinjuku nattetid. Detta slog mig som intressant, da herr Kawarabayashi pa mandagens middag i Sunaga House berattade att Shinjuku har problem med Yakuza, den japanska maffian. Jag fragade om det var detta som Esui syftade pa. Han svarade att han tankte bade pa Yakuzan, men aven pa stora ungdomsgang som driver runt med basebolltran och andra tillhyggen och har endast intentionen att sla ner folk. Denna japanska Crips-variant  inkluderar tydligen gangfarger. Nyfiken pa en japans syn pa Yakuzan stallde jag en hel del fragor till Esui rorande detta omrade. Han berattade for mig hur man kan kanna igen en Yakuza och vad man bor gora om man ser dem (ga darifran): "De rakar sina ogonbryn i rata vinklar sa att de ser "onda" ut, de har ofta solglasogon, utsvangda byxor eller morka kostymer och kor stora bilar med tonade rutor".  Fran borjan var Yakuzan en del av Tokyos polisstyrka, men nagonstans andrades det radikalt.

Trott efter en lang dag, och med en natt med fa timmars somn bakom mig, bestamde jag mig for att runda av efter fikan. De andra tycktes dela min trotthet. Vi bestamde oss for att ta festandet och min karaokeinvigning (Hiroshi ville aka med mig till Shibuya och sjunga karaoke) nagon kommande helg.

68945-19
Lordagkvall i Shinkoiwa

Val hemma vid Shinkoiwa hade klockan nastan hunnit bli nio. Jag var inte sa hungrig och kopte mig darfor en liten, forsenad middag: en nattorulle.

68945-20


Sondagen blev sedan lugn och tillagnades till stor del chattandes med Linda.

Veckan hittills
Igar, mandags, var jag och tittade pa en lagenhet i Shibuya. Tyvarr hade laget gjort mig aningen forblindad av positivitet i forhand, eftersom lagenheten i sig visade sig vara ganska ordentligt nedgangen, belaget i ett annu mer nedganget hus. Visst vore det grymt att bo pa 10 minuters gangavstand, men inte om man ska betala sapass mycket for en sadan skruttig lagenhet. Imorgon ska jag titta pa en annan lagenhet, nara Nihonbashi. Uppdaterar er nar jag vet mer om var jag kommer att bo harnast.


Ett par vardagsbetraktelser i Tokyo

68945-8
Snapshot i tunnelbanan, Shobu line

Andra veckan i Japan ar redan paborjad. Jag har kommit igang med min research infor exjobbet lite smatt, vilket kanns bra. Det ar inga problem att hitta litteratur an sa lange.

Jag gillar Tokyos tunnelbana. Den gar ofta, den ar bekvam och snabb. An sa lange har jag inte stott pa nagra av de beryktade "inknuffarna", men jag har akt tag i rusningstid flera ganger. Det ar faktiskt enklare att aka kommunalt under rusningstid i Tokyo an i Stockholm. Detta p g a att japanerna ar mycket smidigare an klumpiga svenskar. Jag har inte krockat, blivit knuffad eller trampad pa av nagon har annu, trots att det ar evigt mycket mer manniskor som ar i rorelse. 

"Arcohor"
Idag intraffade en lustig sak nar jag var och handlade min middag (fryst svamppasta, helt ok faktiskt). Min lokala supermarket hade provsmakning av persiko-sake, mitt pa ljusa dagen. Detta ar givetvis sarskilt lustigt for oss systembolags-bara-dricka-pa-helger-svenskar. I sondags blev jag bjuden pa en burk som jag trodde var iste, men som visade sig vara starkcider.

68945-9
Jag fick en burk promo-Suntory

Mitt intryck ar att japaner gillar alkohol, men de vill inte tvinga pa en att dricka. Bade paret Sunaga och mina labbvanner har artigt fragat om jag dricker alkohol innan det blev aktuellt.

Pa tal om alkhol blev det ratt mycket vin igar. Jag blev namligen bjuden pa middag av paret Sunaga som vantade fint besok. Pa kvallen anlande tva kollegor till herr Sunaga fran svenska ambassaden (varav den ene, mr. Sunagas chef, visade sig ha bott pa Lidingo i flera ar under 80-talet) och drygt tio svenskar, som var specialiserade i miljofragor. De besokte Tokyo for att diskutera miljpolitik (saval global som lokal) med japanska politiker och foretag. Det var tur att jag hade tagit pa mig kostymen :-) Middagen var trevlig (och god! mrs. yoko hade tillagat manga vegetariska ratter med organiskt odlade gronsaker, vad sags exempelvis om sojastekt farsk raps? eller krispiga lotusvaxter?) och intressant med alla samtal rorande miljo- och energiproblem. 

Ikvall haller jag pa att jobba lite smatt med en presentation av mitt exjobb som jag ska lagga fram imorgon for klassen. Bast att gora den fardigt istallet for att sitta har. Vi hors! 

Lost in Translation

Jag har nu varit i Tokyo i lite mer an en vecka. Acklimatiseringen gick oerhort smarfritt. Jag hade aldrig trott att det skulle vara sa latt att stalla om till japansk tid och tempo. Jag bor tillfalligt pa Sunaga House som drivs av Mr. Akihiro, en man som har valdigt starka kopplingar till Sveriga. Aki (som han garna kallas) har namligen lange jobbat for svenska ambassaden och besokt varat land over hundra ganger. Det kanns onekligen ratt tryggt att borja bo hos nagon som man har nagon gemensam koppling till och ar valdigt duktig pa engelska.  Boendet ar av en s.k. homestay-typ, d v s paret Sunaga bor i samma hus. Mitt rum ar dock avskilt och hemtrevligt. Jag saknar dock tillgang till kok (det blir mkt fardig- och mikromat for tillfallet) och det tar en dryg timme att pendla till skolan, men detta ar bara ett tillfalligt boende. Planen ar att flytta till en ordentlig lagenhet till manadsskiftet.

Sunaga House
Sunaga House

Skolan, ja. Den heter Shibaura Institute of Technology och har precis invigt sitt nya campus, belaget i centrala Tokyo (vid Toyosu om man ska vara petig, ett par kilometer oster om Tokyos innersta stadskarna). Jag haller till i medielabbet som trevligt nog ligger uppe pa fjortonde vaningen, hogst upp i byggnaden. Behover jag tillagga att utsikten ar fantastisk? Det kanns som jag jobbar pa nagon advokatfirma i LA i mitten av 80-talet med alla skyskrapor och den minimalistisk inredninge (det var en koppling till LA Law, for de som inte forstod min langsokta liknelse).

Shibaura
Shibauras huvudbyggnad

Utsikt fran Shibaura
Utsikt fran medielabbets panoramafonster

Jag har pa en knapp vecka redan lyckats uppratta en vardag. Jag gar upp vid attasnaret och beger mig till skolan efter att ha atit frukost. Fram till lunch jobbar jag med att soka bakgrundsfakta till mitt exjobb (som ska handla om HD DVD och Blur-ray). Lunchen intages i skolans frascha matsal, som atminstone har ett par vegetariska alternativ att valja mellan (farsk tofu och vegetarisk nudelsoppa t ex). Till maten far man vatten och nybryggt gront te! :D Darefter jobbar man vidare i labbet sa lange man orkar/har motivation/behover/maste. Jag trivs med de fria arbetsformerna och ser fram mot att fa komma igang ordentligt med arbetet i veckan som kommer. Min handledare, professor Aoki, ar en ung (runt 30-strecket) man som ar mycket trevlig och avspand. Han godkande mitt exjobbsamne med ett leende nu i torsdags. Tror inte att det kommer att bli nagra problem med att ha honom som handledare. Han ar namligen bra pa engelska, en egenskap han ar ratt ensam om att inneha i detta land.

Jag anvander mig av min ytterst begransade japanska (watashiwa nihongoga sukoshi wakarimasu = jag kan lite japanska och eigoga wakarimasuka = forstar du engelska?), gestikulerande och engelska for att forsoka klara mig i vardagen. An sa lange ar det mest roligt, men jag kan tanka mig att det kan bli frustrerande i situationer som inte bara galler vardagligheter.

Jag tror att japanernas bristande engelskakunskaper mycket beror pa att de levt isolerade fran omvarlden sa lange och fortfarande gor det. Addera en enorm nationell stolthet som varnar om modersmalet (pa tv ar alla importerade produktioner givetvis japanskdubbade) och ett sprak som i sig skiljer sig gravt fran engelskan och det ar inte nagot svarforstatt fenomen langre. Daremot forsoker de lara sig. Numera ingar obligatorisk engelskundervisning fran sjatte klass i grundskolan, det gors reklam for engelskakurser i tidningar och pa tunnelbanorna visas enminutslektioner i vardagsengelska pa tv-skarmarna.

Maten ar ett lite storre problem an de bristande engelskakunskaperna. Japaner tycker namligen mkt om kott och alla menyer och forpackningar ar dessutom pa japanska. Ni kanske forstar att det har varit halvknepigt att hitta vegetarisk mat till lilla mig? Vegetariska ramen (nudelsoppor) finns det en del av, men jag kan inte leva enbart pa nudlar, frystorkade gronsaker och buljonpulver (det som ingar i snabbnudelforpackningarna har). Har dock borjat hitta en del alternativ (skolmatsalen ar som sagt bra), sa det kommer sakerligen att ordna sig. 

Det har blev ett ratt rorigt forsok i att sammanfatta min forsta vecka och nyetablerade vardag. Det finns sa mycket att beratta egentligen, men det ar svart att sammanfatta alla intryck pa ett kortfattat satt. Det blir nog mer av det i kommande inlagg :) 

Men jag kan saga att jag stormtrivs och att Tokyo ar en hur spannande, fascinerande, imponerande och cool stad som helst. 
Denna stad som inte innehaller kontraster, utan ar en kontrast i sig, med allt sitt valorganiserande kaos.
Denna stad som aldrig sover.
Denna fantastiska gigant till stad som aldrig ens gaspar.

Sakuratrad nere vid Asakusa

Sakuratrad nere vid Asakusa
Hanamifirande japaner 

Neonvagg - Shinkoiwa, Tokyo

Neonvagg - Shinkoiwa, Tokyo




Sa ar jag antligen framme. Bland alla business men & women, skoluniformerade ungdomar, baseballkladda smakillar, flickor med tofsar i haret och animedjursryggsackar, solbranda och blonderade tjejer och de andra alternativa japanska subkulturerna. Bland neonskyltsdjunglar och tv-spelsmusiksspelande tagperronger. Bland nyutslagna korsbarstrad och Sakurafirande japaner som har picknick darunder. Bland Love Hotels dar man spontant kan checka in med sin alskare/alskarinna i specialinredda rum en timme eller tva och 7-elevens som har stora utbud av erotisk manga. Bland otaliga arkad-, pachinkohallar och 100 yen-affarer. Bland 27 miljoner bockande, bugande, ursaktande och fnittrande japaner.

Behover jag tillagga att jag trivs? Tokyo, nu ar jag antligen har. Och jag kommer inte att lamna dig forran om ett halvar.