Tokyo Game Show

68945-439

Imorgon bar det av till Makuhari dar arets upplaga av tioarsjubilerande tv-spelsmassan 
Tokyo Game Show ager rum. 160.000 besokare kommer att ga runt bland 1.500 utstallande foretag. Jag har forvantningarna att det kommer att bli hysteriskt, informativt och vansinnigt underhallande. Jag aterkommer med en valdokumenterad sammanfattning. Till dess far ni halla till godo med nagra bilder fran tidigare upplagor av massan.

68945-441
Spelmassor ar knappast kanda for att jobba mycket med jamstalldhet, s.k. booth babes ar anlitade att locka (manliga) besokare till sin arbetsgivares utstallningsbas

68945-440
Tokyo Game Show = Cosplay-fest

68945-438
Antligen - Imorgon kommer jag att pa riktigt fa bevittna Sonys prestandamassiga monster: Playstation 3

Spelberoende pa forskoleniva

68945-434
Barn pa Kiddie Land som star snallt i ko och vantar pa sin tur att fa spela Mushi King

Mushi king (mushi betyder insekt, king betyder kung) ar ett nytt populart kortspel, dar man (likt Pokemon) samlar pa sig en mindre arme av virtuella insektskrigare som lagras pa ett kort. Det gar aven att kopa sarskilda fardigheter som gar att kombinera med sina insekter. Korten laddas in i en sarskild Mushi King-arkadmaskin, dar man kan se sin skalbagge (eller vad det nu ar for insekt man har) slass mot en motstandarinsekt pa skarmen. Spelet ar (aterigen likt Pokemon) en succe bland sma barn, som i manga fall har utvecklat ett slags samlarberoende.

Nedan ser ni lite ur bakgrundshistorien till Mushi King, hamtat fran den officiella hemsidan som har lankats till ovan.

68945-437

68945-436
Ja, Popo. Spring ivag!

Engrish - en forklaring till varfor japaner har sa svart for engelska

Att japaner ofta har valdigt svart for att lara sig engelska beror mycket pa att spraken ar vansinnigt olika i sin uppbyggnad och grammatik. Det debatteras om japanskans ursprung, till den grad att den placeras inom lingvistikkategorin 'Isolerade Sprak'. Japanskans struktur paminner dock om finska och ungerska, bade i uttal och grammatik, vilket givetvis medfor till att finnar och ungrare har lattare for att lara sig japanska (har traffat bade en kille fran Ungern och en tjej fran Finland under min vistelse har, bada besatt mycket goda japanskakunskaper).

Japaners bristande kunskaper i engelska beror aven pa att landet varit mer eller mindre isolerat fran omvarlden under sa lang tid och att engelska darfor forekommer sparsamt i samhallet (ett exempel ar att engelska filmer dubbas har). Tokyo ar dock klart pa vag att bli en tvasprakig metropol. Alltmer information finns tillganglig pa engelska och aven invanarna sjalva uttrycker ofta ett starkt intresse for att lara sig spraket. Pa Tokyos ringlinje Yamanote line visas 'One Minute English' -lektioner pa tv-skarmarna.  Aven foretag som erbjuder engelskaundervisning har blivit populara, dar det mesta kanda ar
Nova.

Ibland (las: ratt ofta) blir det dock ratt tokigt nar japanerna forsoker skriva information pa engelska. Det kan bli ratt svart, eller rentav omojligt, att forsta den avsiktliga inneborden. Nedan foljer tva sadana exempel som togs pa badrummet till den stora leksaksaffaren Kiddie Land, belaget pa shoppingstraket Omotesando. Resultatet kan ses som lite badrumspoesi.

68945-433

68945-432

Man ska egentligen inte skratta om detta, men ibland blir felskrivningarna riktigt roliga. Under skolresan till Nagano for ett par veckor sedan intraffade en sadan handelse. I schemat som delades ut hade 'sightseeing' pa nagot satt blivit 'shitseeing'. Det blev extra roligt eftersom en punkt pa schemat var en safaripark.

Isglass med betoning pa is

I lordags tog min japanske van Esui med mig till Daikanyama, nagra minuters promenad sydvast om Shibuya, ett omrade som blivit populart pa sistone och som har en lyxbohemisk atmosfar. Eusi bjod mig pa kakigoori (betyder 'riven/mald is'), som ar lika med strimlad is som smaksatts med nagot fruktextrakt. Bara ren is och extraktet, inga andra ingedienser. Jag fick en illgron kakigoori med melonsmak, esui smaskade pa en med jordgubbsmak. De var forvanansvart laskande och gjorde sig bra i sensommarvarmen, aven om man fick en och annan 'brain freeze'-attack.

68945-430
Jordgubbsextrakt + mald is = Kakigoori

68945-428
'OMG! Det smakar ju faktiskt melon!'

Vi at 'glassen' i en av Daikanyamas mer populara parker, tillsammans med helgfirande familjer och unga par. Jag sag aven en till fantasifull hundfrisering (se tidigare inlagg om lila knahundar och solglasogonbarande taxar), dar svansen klippts upp som, i brist pa battre liknelse, en dammvippa och dessutom fargats med rosa slingor. Jag lanade esuis mobilkamera och fragade den unga agarinnan om jag fick ta ett kort, vilket hon gladeligen gick med pa.

68945-431
Det kanske blir rent hemma nar han viftar med svansen?

Darefter gick vi i manga intressanta kladesbutike, manga med individellt anpassade utbud. Vi sag exempelvis en kollektion som uteslutande baserats pa Hitchcock-filmer.

Tatueringsforbud - om Yakuza

68945-421

Denna forbudsskylt mot tatueringar togs pa ett badhus i stan. Forbudet ar troligen till for att undvika att yakuza-medlemmar (medlemmar av den japanska motsvarigheten till italienska maffian) kommer och badar. Yakuza, aven kanda som gokudo, koncentreras idag framst till Shinjukus bakgator.
 
68945-427

Yakuza har heltackande helkroppstatueringar, som ofta bestar av upprepade motiv av yakuza-medlemmens klanemblem. Ursprungligen symboliserade en Yakuaza-tatuering dels ett tecken pa styrka (att man uthardade alla de timmar det tog att gora dem) samt att bararen motsatte sig till samhallets regler och normer. Numera ar de dock framst till for att visa klantillhorighet. Till vardags tacks tatueringarna under kostymer och visas sallan offentligt.

68945-424
Ett exempel pa yubitsume

Ett annat satt att kanna igen en Yakuza, kan vara om personen genomgatt yubitsume. Yubitsume innebar att en yakuza har gjort nagot fel och vill be sin ledare, sin kumicho, om ursakt genom att skara av en bit av sitt finger och sedan skicka biten till kumichon. Det vill saga, om man ser en yakuza med flera avskurna fingrar, kan man rakna ut att denne begatt flera misstag gentemot sin klan.

68945-425

Yakuza far sina inkomster fran halvlegitima aktiviteter som att skydda affarer eller red light districts eller rent brottsliga handlingar som droghandel och utpressning. Yakuza-medlemmar karaktariseras bland annat av att de har fargglada kostymer och bar ofta solglasogon, detta for att civila ska forsta deras 'yrke'. De kannetecknas aven av att prata pa ett hogljutt och arrogant satt, i kontrast till den odmjuka attityd som annars i norm i det japanska samhallet.

68945-426
Scen ur Takashi Miikes 'Ichi the Killer'

Det ar populart att gora film om Yakuza. Min favorit Takshi Miike och omattligt populara Takeshi Kitano har bada gjort flertalet filmer om denna, i mitt tycke mycket fascinerande (gallande den fiktiva formen), form av organiserad brottslighet.


Fler apnyheter

68945-420

Youtube ar en liten guldgruva nar det kommer till roliga/tokiga/intressanta videoklipp fran Japan. Jag hittade nyligen ett par klipp om tidigare namnda
Chimpan News Channel, en minst sagt unik programide: nyheter av och for djur (!). Har hittar ni ett klipp dar den ofantligt charmige programledaren (se bilden) koper juice, har ett som handlar om en skonhetssalong for hundar och har ror det sig om ett av programledaren lett matlagninsinslag. Mycket noje!

Aterbesok till Vampire Cafe

Igar var det sista kvallen for Marcus Tokyobesok. For att 'fira' detta gick vi ut och at. Forst blev det en traditionell japansk restaurant, dar man satt pa golvet vid ett lagt bord och skoforbud radde,  och sedan kitscheleganta Vampire Cafe, annu en gang for min del.

68945-418
Slusk i forgrunden, after work-firande salarymen i bakgrunden

68945-419
Hemmagjord farsk tofu, tamago och sjograskryddad gronsallad = N A M

68945-415
Nej, det ar faktiskt rodvin i glaset

68945-417
Notera de projicerade blodkropparna pa golvet under var servitris for kvallen

68945-416
Vampire Cafes stearindrankta likkista


Imponerande arkitektur

I Aoyama ligger denna spektakulara Prada-byggnad. Inuti ar golven tackta med vita palsliknande heltackningsmattor. Det ovriga innanmatet kanns retrofuturistiskt, med stora ljusa ytor, och dekordetaljer i plast. Helt klart vart ett besok, aven om man inte har rad med kladerna...

68945-41168945-41268945-41368945-414

Konstnarliga aktiviteter i Yoyogi Park

68945-408
Breakdance

68945-409
Tap dance (!)

68945-407
Rockabilly dance

68945-410
And something completely different...

Pastasasdans

68945-387

Jag hittade hela Kigurumi-videon pa youtube, ni hittar den
har.

68945-406

Jag fann aven Tarako Kewpie-reklamen som laten ar med i (reklam for bolagets pastasas). Den ar jattesot, om an lite obehaglig med de dansande bebisflaskorna. Klicka har for att se reklamfilmen.

Pa tunnelbanan, pa tunnelbanan

68945-405

Sahar kan det se ut nar jag aker Ginza Line bredvid en halv japansk tant och en halv turist. Ginza Line ar for ovrigt den aldsta tunnelbanelinjen i Tokyo, vars tagnat ar av en fullkomligen svindlande storlek. Ett exempel pa detta ar nar jag anlande till Omiya-stationen efter resan till Nagano och upptackte att det fanns inte mindre an 22 olika spar for lokaltrafik. Det hor heller inte till ovanligheten att stationerna har uppat tjugo olika utgangar. Tagnatet ags och drivs av flera olika bolag, dar
Tokyo Metro och JR (East Japan Railway Company) ar de storsta. Tokyo Metro ar i regel billigare, men JR har ett triumfkort i och med sin superba, om dock snigellangsamma, ringlinje Yamanote Line, som tuffar sig igenom hela Tokyos storstad (vilket tar mer an en timme), outtrottligt varv efter varv. JR har aven fordelen att de spelar tv-spelsliknande musik pa sina perronger.

Drakreklam

68945-404
Sahar kan man gora reklam for tv-spel i Tokyo; med lasbil kor man runt ett rokbolmande drakhuvud, stort som en personbil, i de mer folktata delarna av staden

Dagens kulturkrock

...intraffade nar jag blev medbjuden att ata lunch med nagra nytillkomna utbytesstudenter. Det var studenter fran nastan hela Sydostasien: Malaysia, Indonesien, Vietnam och Thailand. Pa klart godkand engelska fragade de mig nyfiket om Sverige, och papekade (som alla andra gor har) att de kande till Fredrik Ljungberg. De var valdigt snalla, pa nagot slags charmigt satt. De imponerades valdigt av att jag besokt samtliga av deras hemlander, forutom Vietnam.

Kulturkrocken intraffade sedan nar jag at min tofu, da jag horde en vietnamesisk student fraga den ende thailandske:

- Jag vill aka till Thailand nagon gang. Finns det manga bra flickor dar?
- Ja.
- Ar de billiga?
- Hehe.
- Racker det med tio dollar?


Det kandes smatt bisarrt att dessa valdigt trevliga killar ser prostitution som ett overvagande skal att semestra i ett annat land. Tyvarr ar det manga vidriga vasterlanningar som gor det ocksa..

Icke-politisk kommunistpunk

Marcus och jag besokte punkpuben Garage Land i Shibuya i fredags. Efter att ha spelat diverse valkanda brittiska och amerikanska punkklassiker, gick DJ:n gradvis in pa japansk punk, till de ovriga kundernas jubel och allsang. Den ratt aggressiva punken foll aven Marcus och mig i smaken och vi fragade darfor vad bandet hette. Vi racktes over LP-konvolutet for att kunna utlasa bandnamnet: 'The Stalin'. Inte 'Stalin' eller ens 'The Stalins', utan 'The Stalin'. Marcus och jag fann detta ofantligt underhallande och var overens om att det ar foga troligt att bandnamnet skulle vara av politisk betydelse. Det ar anda Japan vi befinner oss i, ett land dar Hitler och Stalin snarare ses som harda superskurkar an 1900-talets farligaste ledare. Denna slutsats nadde vi trots att ordet 'political' stod pa baksidan, under en rod stjarna.

68945-40268945-403
Bildbeviset

En musikrelaterad parentes. Dagen efter upptackte vi en for oss tidigare okand genre pa Tower Records: J-Hillbilly.


'You Harajuku kids really have some wicked style'

Sahar ser det ut varje helg i Harajukus Yoyogi Park, nar unga Tokyoiter klar upp/ut sig, hanger med sina liksinnade kompisar och blir fotade av nyfikna parkbesokare. De har bilderna tog jag en sondag for nagra veckor sedan.

68945-401
68945-39968945-39868945-39768945-39668945-395
68945-390
68945-39468945-39368945-392
68945-40068945-39168945-389

Jingelhit

68945-387

Atta- och tioariga tjejerna i
Kigurumi har fatt till en rejal hit med reklamfilmssangen Tarako Kewpie, gjord av ett nudelforetag. Se reklamfilmen har och notera tjejernas dans. Min kompis Marcus som ar pa besok kopte singeln och fick med utforliga dansinstruktioner i konvolutet. Jag ar ratt sugen pa att kopa hem en jag ocksa...

68945-388

En annan hit har ar ledmotivet till Loco Roco, som ar nastan lika sot som spelet i sig. 

En tripp till Nagano

68945-375

Pa tisdagen och onsdagen bjod skolan alla utbytesstudenter pa en resa till Ueda i Nagano prefecture, belaget ett fatal mil ifran staden Nagano. Vi bjods pa ett fullspackat schema och hela resan kandes bade val planerad och organiserad (vilket gar i linje med det mesta i det har landet). Har foljer en kort sammanfattning av resan.

Tisdag
Vi lamnade Higashi-Omiya klockan 08:30 for att bege oss till forsta stoppet till resan; Gunba Safari Park. Som namnet antyder, rorde detta sig om att titta pa djur fran ett bussfonster. Inte sarskilt spannande. Vi fick se apor, tigrar, noshorningar, lejon och vita tigrar ligga och lata sig i varmen. Hojdpunkten intraffade nar en giraff passerade precis utanfor bussfonstret, vilket resulterade i att alla i bussen oooh:ade och eeeeh:ade hogt av fortjusning.

68945-37768945-376

Efter att ha atit lunch pa en restaurant dar maten serveras i egentillverkade lerkrus (som matgasten far behalla), dar jag fick sitta med skolans valdigt trevliga malayer (de ar muslimer och ater darfor bara kott som slaktas pa ett korrekt satt (halsen pa djuret ska skaras av), annars ar de demivegetarianer (de ater fisk)), akte vi vidare till JRC (Japan Radio Company), ett valkant elektronikforetag. Vi fick ga runt i fabrikslokalerna for att se folk utfora monotona jobb (en betydande del var invandrare).

Darefter vantade hotellet, ett traditionellt japanskt hotell, ett Royokan, dar alla gaster far ta av sig skorna innan man gar in (hotellet ar tackt av tatami-mattor), personalen ar ikladda tradionella drakter (kimono) och dar det fanns en onsen (varm kalla, i detta fall en bassang) hogst upp i huset.

68945-38068945-37968945-378

Middagen (ban-gohan)serverades pa laga brickor. Man fick sitta i skraddarstallning och ata. Maltiden utgjordes av manga smaratter, som utbyttes mot nya ratter nar man atit upp. Jag blev valdigt matt, trots att mycket av maten var olika fisk- och skaldjurssorter.

68945-381

Efter middagen aktiverades vi i typiska utbytesstudenter-som-ska-lara-kanna-varandra-aktiviteter. Vi fick bl.a. tavla i en sorts memorylek, dar jag kan skryta med att jag kom trea (av drygt 50 personer) och tilldelades en termosmugg med skolans namn pa som beloning. Det ni.

Onsdag
Nasta dag steg vi upp tidigt for att titta pa tva av Uedas tempel, dar det mest imponerande var ett oktagonformat tratempel (det enda i Japan). Reiko, min internationella studiehandledare, sade att templet sag ut som en Shiitakesvamp, vilket var en slaende likhet.

68945-38368945-382

Sedan akte vi till en gammal handelsgata, dar jag fick lara mig att det finns Karpar som ar varda upp till en miljon yen och att det ar relativt vanligt forekommande med karpstolder tempeldammar.
Nasta stopp var soba-bakning, dar vi fick baka och sedan ata vara egna nudlar, oishi!

68945-384
68945-385
68945-386

Sista stoppet innan vi atervande till Tokyo var en appelfarm, dar vi fick plocka och ata sa manga applen vi ville. Pa sista strackan hem sov alla i bussen valdigt gott, och aven jag, som forsokte skriva pa uppsatsen, kapitulerade till slut infor somnen.

Pa tal om rockabilly

68945-374
Kladesbutiken Greaseville - Harajuku


Stor portion

68945-373
Vad gillar ni den har portionsstorleken av Udon-nudlar? Den tog en dryg timme att ata upp.


Vyer fran Rainbow Bridge och Odaiba

68945-36968945-36868945-36768945-371

En kvall pa Park Hyatt

68945-35768945-35968945-35868945-360
68945-361
68945-366
68945-365
68945-364
68945-363
68945-362


Ghibli Museum

68945-354
Totoro visade oss vagen

Sent igar eftermiddag satte vi oss pa ett Chuo Line-tag och akte till Mitaka, en ratt bra bit ifran Tokyos innerstad. Skalet till utflykten var att vi skulle trangas med massor japanska smattingar pa Studio Ghiblis, Japans mest kanda animationsstudio, museum
Ghibli Museum. Man maste boka biljetten i forvag, da ett begransat antal besokare tillats i museumet under tvatimmarspass. Vi fick bland annat se Miyazakis originalteckningar, en replika av dennes arbetsstudio, en stroboskopbelyst animationsmodell, en stor Laputa-robot pa taket, en Ghibli-kortfilm specialskriven till museet (en sot historia om en vattenspindel och en skraddare (insekten d v s) som fattar tycke for varandra) och den storsta Totoro-dockan vi hittills sett (se nedan). Innan vara tva timmar i detta fantasihus till museum var slut, hann vi ocksa med en fika i det lummiga utomhuscafeet.

68945-356
Ingangen till museet

68945-355
Nar denna display snurrade i full hastighet och belystes med en strobe, sag figurerna levande ut

68945-352
Laputa-roboten

68945-372
Laputa-roboten bakifran

68945-353
Tickets plea...roooahr!