Ett par vardagsbetraktelser i Tokyo

68945-8
Snapshot i tunnelbanan, Shobu line

Andra veckan i Japan ar redan paborjad. Jag har kommit igang med min research infor exjobbet lite smatt, vilket kanns bra. Det ar inga problem att hitta litteratur an sa lange.

Jag gillar Tokyos tunnelbana. Den gar ofta, den ar bekvam och snabb. An sa lange har jag inte stott pa nagra av de beryktade "inknuffarna", men jag har akt tag i rusningstid flera ganger. Det ar faktiskt enklare att aka kommunalt under rusningstid i Tokyo an i Stockholm. Detta p g a att japanerna ar mycket smidigare an klumpiga svenskar. Jag har inte krockat, blivit knuffad eller trampad pa av nagon har annu, trots att det ar evigt mycket mer manniskor som ar i rorelse. 

"Arcohor"
Idag intraffade en lustig sak nar jag var och handlade min middag (fryst svamppasta, helt ok faktiskt). Min lokala supermarket hade provsmakning av persiko-sake, mitt pa ljusa dagen. Detta ar givetvis sarskilt lustigt for oss systembolags-bara-dricka-pa-helger-svenskar. I sondags blev jag bjuden pa en burk som jag trodde var iste, men som visade sig vara starkcider.

68945-9
Jag fick en burk promo-Suntory

Mitt intryck ar att japaner gillar alkohol, men de vill inte tvinga pa en att dricka. Bade paret Sunaga och mina labbvanner har artigt fragat om jag dricker alkohol innan det blev aktuellt.

Pa tal om alkhol blev det ratt mycket vin igar. Jag blev namligen bjuden pa middag av paret Sunaga som vantade fint besok. Pa kvallen anlande tva kollegor till herr Sunaga fran svenska ambassaden (varav den ene, mr. Sunagas chef, visade sig ha bott pa Lidingo i flera ar under 80-talet) och drygt tio svenskar, som var specialiserade i miljofragor. De besokte Tokyo for att diskutera miljpolitik (saval global som lokal) med japanska politiker och foretag. Det var tur att jag hade tagit pa mig kostymen :-) Middagen var trevlig (och god! mrs. yoko hade tillagat manga vegetariska ratter med organiskt odlade gronsaker, vad sags exempelvis om sojastekt farsk raps? eller krispiga lotusvaxter?) och intressant med alla samtal rorande miljo- och energiproblem. 

Ikvall haller jag pa att jobba lite smatt med en presentation av mitt exjobb som jag ska lagga fram imorgon for klassen. Bast att gora den fardigt istallet for att sitta har. Vi hors! 

Kommentarer
Postat av: Christoffer

Det låter, än en gång, riktigt superbt.
Det verkar som att det är en helt annorlunda värld där borta, en värld som verkar mycket vettigare än den värld här borta i svearike där staten gnäller om piratkopiering och därav lägger till böter och hårdare straff för de som fildelar än en person som våldtar/mishandlar ett barn skulle få, och SL som gnäller om att för lite människor åker med kommunal systemet och därav höjer priset för att åka kommunalt så att fler ska åka.

Smart, logiskt och ens på något sätt vettigt? Svaret är givetvist nej.

Låter också som en mycket bättre filosofi med att man tar en sup då och då och har en relativt normal inställning till alcohol än att man super sig full på helgerna hela tiden, som det är här i Sverige.

Nåja, nu ska jag inte gnälla mer om hur dåligt Sverige är för då kanske du får för dig att stanna i Japan och aldrig komma tillbaka.

Ha en fortsatt trevlig vistelse i den nedgående solens land.

/Hälsningar Christoffer

2006-04-11 @ 20:38:57
Postat av: Linda

BLOGGA MER, BABY! ;)
Puss.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback