Tatueringsforbud - om Yakuza

68945-421

Denna forbudsskylt mot tatueringar togs pa ett badhus i stan. Forbudet ar troligen till for att undvika att yakuza-medlemmar (medlemmar av den japanska motsvarigheten till italienska maffian) kommer och badar. Yakuza, aven kanda som gokudo, koncentreras idag framst till Shinjukus bakgator.
 
68945-427

Yakuza har heltackande helkroppstatueringar, som ofta bestar av upprepade motiv av yakuza-medlemmens klanemblem. Ursprungligen symboliserade en Yakuaza-tatuering dels ett tecken pa styrka (att man uthardade alla de timmar det tog att gora dem) samt att bararen motsatte sig till samhallets regler och normer. Numera ar de dock framst till for att visa klantillhorighet. Till vardags tacks tatueringarna under kostymer och visas sallan offentligt.

68945-424
Ett exempel pa yubitsume

Ett annat satt att kanna igen en Yakuza, kan vara om personen genomgatt yubitsume. Yubitsume innebar att en yakuza har gjort nagot fel och vill be sin ledare, sin kumicho, om ursakt genom att skara av en bit av sitt finger och sedan skicka biten till kumichon. Det vill saga, om man ser en yakuza med flera avskurna fingrar, kan man rakna ut att denne begatt flera misstag gentemot sin klan.

68945-425

Yakuza far sina inkomster fran halvlegitima aktiviteter som att skydda affarer eller red light districts eller rent brottsliga handlingar som droghandel och utpressning. Yakuza-medlemmar karaktariseras bland annat av att de har fargglada kostymer och bar ofta solglasogon, detta for att civila ska forsta deras 'yrke'. De kannetecknas aven av att prata pa ett hogljutt och arrogant satt, i kontrast till den odmjuka attityd som annars i norm i det japanska samhallet.

68945-426
Scen ur Takashi Miikes 'Ichi the Killer'

Det ar populart att gora film om Yakuza. Min favorit Takshi Miike och omattligt populara Takeshi Kitano har bada gjort flertalet filmer om denna, i mitt tycke mycket fascinerande (gallande den fiktiva formen), form av organiserad brottslighet.


Kommentarer
Postat av: Linda

Även om det kanske inte är det trevligaste, är det likväl fascinerande och intressant - framför allt månne i fiktiv form ;)

Postat av: Christoffer

Allting kan bli intressant ifall det framställs på rätt sätt, dock så är det oftast i fiktiv form som sagt, inget som man skulle vilja ställas framför i verkligheten (några andra exempel är krig, kul/intressant i spel/filmer/böcker/tidningar, hemskt i verkligheten)

2006-09-16 @ 00:34:27
Postat av: annolennnart

hejsan hoppas allt är bra med dig ja snart är det dax för hemfärd till sverige ser fram mot att träffa dig o linda vi har saknat er idag har vi varit ute m båten ofikat m eva o krister sol o 20 grader vi ses 30 september många kramar från oss i trolldalen

2006-09-16 @ 18:19:04
Postat av: Treno

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com

2007-03-07 @ 17:30:52
Postat av: kintsuki-chan

oooi baka yaro .. manko!!! eeh?

2007-05-07 @ 12:57:35
Postat av: Sam

Hörde att folk med mycket tatueringar kan misstas för att tillhöra yakusa när jag såg karin mullers japan land. Det där med fingrarna var dock helt nytt för mig.
Intresant läsning hursomhelst.

2007-08-23 @ 08:27:59
Postat av: Britt

Hej hej förlåt mig att jag var tvungen att kopiera av dina några bilder av Yamaza även texter på svenska till min blogg för jag hittade men är så urdålig på engelska att översätta eftersom min man kom ju från Japan. Hoppas det är helt OK. Tack..
Det är mkt bra skriven om det där. Min mans pappa var f.d Yamaza.. Mvh Britt

2007-10-18 @ 14:48:54
URL: http://www.nogg.se/jaadjo
Postat av: Adam

Yakuzan är världens mäktigaste organiserade brottslighet som härrör från 1600-talets samurajkultur!

De styr i nästan hela ekonomin i Japan och har ett mångmiljard-imperium i världklass!

Ya-Ku-Za är gammeljapanska för 8-9-3 diverse 20 vilket är den sämsta handen man kan få i ett kortspel som heter Oicho-Kabu vars mål är att man ska komma närmast siffran 9!
20 är lika med 0 poäng!
Kortspelet är den japanska motsvarigheten till Black Jack och baccarat!

På modern japanska säger man 8-9-3, hachi-kyu-san vilket man också kallar Yakuzan för idag i folkmun!

2008-03-11 @ 02:21:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback