Ghiblis senaste

68945-271


Imorgon gar anime-filmen Gedo Senki - Tales from Earthsea upp pa japanska biografer. Det ar omattligt populara Studio Ghibli, med Japans svar pa Walt Disney - Hayayo Miyazaki - som mastermind, som ligger bakom filmen. Miyazaki har bidragit till tre av de mest inkomstbringande biograffilmerna i Japans historia, inklusive Spirited Away, en av mina favoritfilmer. Regissoren till Gedo Senki ar daremot en annan Miayzaki, Goro - Hayayos son, och filmen bygger pa Le Guins fantasysvit om ovarlden.

Pa tal om Studio Ghibli, ska jag och Linda inom kort besoka Ghibli Museum. Kanske kommer vi da att studsa runt pa kattbussen fran fantastiska Tonari no Totoro.

68945-272


Kommentarer
Postat av: Captain Herlock

Har hört att det inte går så bra för Gedo Senki? Stämmer det? Personligen gillade jag faktiskt inte "Howl's" sådär jättemycket heller. Eller gillade och gillade. Klart den var bra, men jag var inte helt lyrisk.

Postat av: Martin

Howl's var jättebra!!

Och Herlock, Gedo Senki släpps alltså idag i Japan, så hur du kan ha hört att det inte går bra för den begriper jag inte.

Tycker i o f s inte att liknelsen mellan Ghibli och Disney stämmer så vidare bra. Miyazakis berättelser har ett helt annat djup och ett budskap som inte bara passar för femåringar. Enda bra Disneyfilmen på riktigt länge var Lejonkungen, som man oförskämt nog stal från Tesuka Ozamu TV-serie som hette Kimba the White Lion på engelska.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kimba_the_White_Lion

2006-07-30 @ 00:37:05
URL: http://martinjapan.blogspot.com/
Postat av: Andreas

Captain Herlock: Den enda recensionen jag last av Gedo Senki (i Japan Times) gav filmen hyfsat ljum kritik (3/5) och poangterade att det inte var Hayayo Miazaki som stod for regin denna gang.

Martin: Jag haller med dig, Howl's var jattebra!

Jag haller aven vidare med dig att Ghibli och Disney inte har alls mycket gemensamt. Personligen ogillar jag rentav Disneys standiga inbakade moralkakor och forskoningar av omvarlden att badda in vara barn med, istallet for att gora som Miyazaki och inkludera samhallskritik (mot krig, miljoforstoring och konsumptionssamhallet) och samtidigt spela till det undermedvetna och lyckas berora pa djupet, oavsett tittarens alder.
Hur som helst, min liknelse var endast menad att jamfora hur pass betydelsefull Miyazaki (rentav legendarisk) ar i Japans animerade filmvarld. Att hans filmer sedan ar enormt mycket battre, det ar kanske en smaksam :)

2006-07-31 @ 05:36:39
URL: http://tokyoandy.webblogg.se
Postat av: Andreas

Och Martin..tack for Kimba the white lion-tipset, det ska kollas upp!

2006-07-31 @ 05:38:02
URL: http://tokyoandy.webblogg.se
Postat av: Christoffer

Hmm ännu en film från Studio Ghibli? Då har man en film som man måste se hehe ^^.
Apropå Studion Ghibli så såg jag om Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away), blir fortfarande helt tagen av hur fantastisk den är.
Allting, från hur det är tecknat, dialogerna, musiken, de små detaljerna i bakgrunden (flugan och råttan) allt helt enkelt är helt underbart.
Man blir på så bra humör utav att se den filmen :).

Nu blev jag sugen på att se om Howl's moving castle.

Det är en klar skillnad mellan Disney filmer och Miyazaki filmer. Och det där att man jämför Miyazaki med Disney stämmer inte helt. Miyazaki själv ska ha sagt att han inte ser sig själv som en person som bygger ett animations imperium, utan snarare som en animatör som har haft tur nog att få göra filmer med sin personliga touch.
En del Disney filmer kan vara bra (nästan bara de gamla dock), men de ligger ändå inte på samma nivå som Miyazaki filmerna. Disney filmerna ger en underhållning som varar under filmen och ger en lite att skratta åt och så, men inget mer. Med Miyazaki så känner man att man smälter in i världen och hamnar i någon sorts harmoni. Efteråt så känner man sig som en ny människa nästan. Det är svårt att beskriva, men det känns otroligt bra iallafall.

Nog skrivet, detta börjar nästan likna ett dagboksinlägg och inte en kommentar, fortsätt att ha det bra i Japan!

2006-08-01 @ 00:19:06
URL: http://darkkanex.deviantart.com/
Postat av: Andreas

Christoffer: Sant, Disney ar mkt mer som ett animationsimperium an Ghibli, de gar verkligen inte att jamfora. Miyazaki gar att jamfora med vilken stor regissor (oavsett om det galler animerad eller "vanlig" film) som helst.

2006-08-01 @ 05:04:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback