61 ar sedan bomberna

68945-290

Igar, den 6 augusti, var det 61 ar sedan USA slappte historiens forsta atombomb over Hiroshima. Dess konsekvenser: 68 procent av staden forstordes och 220.000 manniskor dog. Igar holls en stor minnesceremoni i Hiroshima for de omkomna. I overmorgon ar det lika lang tid sedan USA slappte den varldshistoriens andra atombomb, over Nagasaki.

Aki berattade nagot sorgligt for mig och Linda, nar vi at middag hemma hos dem for en manad sedan. Tydligen ser japanerna atombombningarna som en skam, nagot som man skams istallet for sorjer over att ha drabbats av. Aki berattade vidare om hur till och med tredje och fjarde generationen av Hiroshima-drabbade blir asidosatta och diskriminerade an idag.

Ar det bara jag som tycker att USA kom for lindrigt undan for atombombningarna? Det ar svart att se dem som annat an inhumana brottshandlingar, som strider mot Nurnbergtribunalens konventioner av folkmord och brott mot manskligeten (enligt definition: 'inhumana handlingar som riktas mot civilbefolkning' och 'forstorelse av icke-militarisk nodvandighet').
Truman (presidenten som verkstallde bombningarna) beskrev  atombomber som 'the greatest thing in history' och skrev i sina memoarer att han aldrig tvekade over att verkstalla ordrarna om bombningarna. Har USA ens bett offentligt om ursakt for bombningarna? Nagon som vet?

Vill ni lasa mer, rekommenderar jag
denna intressanta artikel, tagen ur veckans utgava av Metropolis.

Kommentarer
Postat av: Birgitta

Igårkväll hedrade vi minnet av offren i Hiroshima och Nagasaki genom att samlas nere vid Sjökvarteret i Mariehamn. Nahid Broström - som ursprungligen kommer från Iran - talade om att fredsarbete egentligen inte alls består av att förhandla om traktat och regeringsöverenskommelser utan av att till vardags skapa förutsättningar för människor att leva i trygghet, med mat och husrum och arbete och vänskaper. En annan högtidstalare, som själv arbetat som diplomat, påpekade att vi idag inte kan skylla ifrån oss med att säga att "vi visste inget" som man sa om koncentrationslägren på 30-talet. Vi vet! Vi vet hur mycket som helst!
6 augusti 1945 bombade man i Hiroshima - 6 augusti 2006 bombar man i Libanon, Israel, Palestina, Irak, Afganisthan... Det är vår skyldighet som världsmedborgare att protestera mot vardagsvåld lika väl som mot stasmaktsvåld.
Och att arbeta för fred.

Sen sjöng en estnisk (jodå!) kör och till tonerna av avskedstaptot från en ensam trumpet vandrade vi i en fredsprocession ner mot norra båthamnen och var och en av oss (vi var drygt 150 personer) tände en ljuslykta på ett flöte och lät dem segla ut över vattnet.

De flammande fredslågorna brann genom hela den åländska natten.

Det är fint att vara på Emmaus-läger, mitt i Östersjön, mitt i världen.

2006-08-07 @ 16:21:01
Postat av: Christoffer

Atombombningarna i Hiroshima och Nagasaki är några utav de dummaste sakerna som människan någonsin har orsakat under dens tid här på jorden.

Och apropå det att USA kom undan lindrigt och blev snarare hyllade, som hjältarna som stoppade kriget än idioterna som släppte atombomberna, så kan jag inget annat än att jag håller med.

Jag kom ihåg att jag, under den perioden då jag sökte informationen för ett skolprojekt som handlade om atombomberna, hittade ett citat från en man (det kan mycket väl ha varit Eisenhower) som hade sagt att ifall det hade varit nazisterna som hade fällt dem där bomberna så skulle de ha anklagats för människobrott och de ansvariga skulle ha hängts snarast möjligast. Visst är det lite konstigt då att USA lyckas slinka undan det mesta av kritiken och istället lyckas framstå som hjältar?

2006-08-07 @ 20:23:55
Postat av: aggiornare

Stupore! Amo questo luogo!:))))))) http://www.usate348.org/aggiornare

2007-02-19 @ 01:47:41
Postat av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

2007-02-23 @ 02:11:03
Postat av: cavalli

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli

2007-02-24 @ 23:24:41
Postat av: Treno

..Rather helpful information you have here. Grazie! http://www.trenitalia.275mb.com

2007-03-07 @ 17:21:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback