Lordagssightseeing
Vi borjade med att ga fran flyergirlsen vid Akihabara station vidare in till narliggande stadsdelen Kanda.
Antikvariat i Kanda
Kanda ar en av Tokyos aldre stadsdelar och kant for att vara kulturrikt, detta framst genom alla dess antikvariat och bokaffarer (med nastan uteslutande litteratur pa japanska). Jag fick intrycket av att det ar en fridfull stadsdel, tempot var nog det lugnaste jag hittills stott pa i Tokyo (inget neon, inga arkader osv). Vi gick aven forbi dar Tokyos forsta basebollmatch agt rum for mer an ett sekel sedan, och som forsetts med en staty forestallandes en hand gripandes just en baseball.
Efter att ha traskat igenom Kanda i ett tiotal minuter begav vi oss till nasta destination: Mitsukoshimae, omradet dar min nya lagenhet ligger. Vi gick till utkanten av Emperor's garden (som ligger ett stenkast fran Tokyo station), konsulterade Esuis karta och fick reda pa att det harefter var raka vagen ned en narliggande gata. Efter ca tio minuters promenad i det stralande varvadret nadde vi utkanten av Mitsukoshimae, dar Japans nationalbank tydligen ligger i en flott byggnad. Vi nadde Mitsuskoshimae station och den imponerande gatan som gick langs med den. Jag riktig myste av stolthet av min nya lagenhets lage nar jag gick langs den poshiga gatan, dar porschar stod parkerade pa rad och det stora Mitsuskoshimae-varuhuset (ett av Tokyos aldsta) stoltserade med sina logoforsedda banderoller och nar jag insag hur nara den ligger Tokyo station och Emperor's garden. Efter att ha passerat ett Starbucks och gatt ett ytterligare ett par minuter var vi framme vid lagenheten. Esui var imponerad av lagenhetens lage och upplyste mig med hjalp av sin karta om att lagenheten ligger pa gangavstand fran sevardheter och nyckelplatser i alla vaderstreck.
Jag blev nyfiken pa hur langt jag det var till skolan, eller atminstone en station som ligger pa tre stationers avstand fran Toyosu (dar skolan ligger). Vi beslot oss att ga till stationen. Allt i syfte att fa en personlig GPS-bild om de narliggande omradena och var lagenheten ar placerad i forhallande till dessa. Vi gick soderut mot Yurakcho-linjen, vilken vi nadde efter ca en kvarts promenad. Jag ska snart prova att ga hela veckan fran lagenheten till skolan och ta tid. Om det inte tar alltfor lang tid kommer jag nog att promenera till och fran skolan varje dag (vardagsmotion!) eller inforskaffa cykel. Kanns ju lite val slott att pendla tva eller tre stationer :P
Hoghus i utkanten av Ginza
Val nere vid Yurakucho line (vid en station vars namn jag inte kan erinra for tillfallet) kande vi hur hungern smugit pa oss bada efter dagens langpromenad. Vi akte till Yurakucho station for att jaga middagsmat. Ett skymmande Yurakucho valkomnade oss med en sval bris. Vi gick forbi de skymtande neonforsedda skyskraporna som ligger i Ginzas utkant in till ett restaurangtatt omrade och hittade till slut en kinesisk krog som serverade udon (nudelsoppa). Vi fick var sin stooor skal (bada vegetariska) med udon nar vi val satt oss och bestallt. Min inneholl massor med farska gronsaker (som bonor, sjogras, svamp och (dessvarre, urk!) farsk koriander). Servicen var exceptionell (mtp att vi bara at en ratt). Vi fick varma handdukar och jag overdriver inte nar jag sager att vara vattenglas fylldes pa tio ganger.
Efter att ha samtalat lange over de goda nudlarna kande vi oss redo att ga en sista svang. Vi traskade ned till Ginza dar morkret hade sankt sig ordenligt. Den overvaldigande storstadskanslan som jag redan kant sa manga ganger under min vistelse har infoll annu en gang. De enorma husen, de nastan blandande neonreklamskyltarna, de gigantiska videoskarmarna, de exklusiva affarerna som forsoker att bracka varandra i storslagenhet och exklusivitet med stora varumarksemblem och originella skyltfonsterutformande; Louis Vuitton, Gucci, Apple...
Ginza by night
Nar man gar runt i Ginza kvallstid ar det svart att inte vandra runt med blicken hogt upp hela tiden. Synsinnet bombarderas med intryck. Tokyos storlek gor sig verkligen pamind. Till synes andlost langa gator efter gator av neontackta hoghus avloser varandra. Man kanner sig verkligen liten nar man gar omkring dar. Det ar en helt fantastisk kansla.
Idag sade jag till Esui att Tokyo och New York ar mina favoritstader (just nu ligger Tokyo lite battre till maste jag erkanna ;). Jag kanner redan att det ar jobbigt att jag ska aka harifran om fem manader, jag bavar pa manga satt for att komma hem till lilla pluttsverige (aven om det finns saker som givetvis kommer att vara trevliga att komma hem till; familj och vanner framst).
Men, det ar som sagt fem manader kvar av min japanvistelse. Jag har sa mycket kvar att se, sa mycket som ska hinnas med, sa mycket som ska uppleva: Shibuya, Shinjku, Harajuku, Roppongi, Ueno... Och darutill atminstone en resa ut i landet. Kanske blir det Hiroshima forst, eller Kyoto. Tiden springer redan forbi mig sa snabbt. Jag ska gora allt for att ta till vara pa min vistelse och samtidigt gora ett sa pass bra exjobb som mojligt. Jag kanner mig sa priviligerad av att vara har.
Nu stundar en till chatstund med Linda. Imorgon blir det en lugn sondag fylld av plugg (japanska, jag hade mina tva forsta lektioner i veckan, fler exjobbsrelaterade artiklar och en progress report till nasta vecka). Nasta vecka blir fylld av japanskalektioner, exjobbande och flyttforberedelser. Pa torsdag ska jag forbi hyresvarden och hamta nyckeln och betala forsta hyran, nasta tisdag flyttar jag in. I can't wait!
Denna länk kommer kanske till användning. Lite vad man ska och inte ska göra när man är i Japan. Jag vet inte hur aktullet det är längre med deras etiket, men det lever kanske kvar hos de äldre.
Tack for lanken Jakob! Det var en kul och infomativ sida. Jag kanner igen manga av fraserna fran japanskakursen jag laser nu :)
Etiketten ar fortfarande viktig i Japan. Hierarkier finns saval i foretag som skolor. Exempelvis bor man tilltala larare med sin titel, inte herr/fru-epitetet (-san). Som vasterlanning ar man dock skonad fran de flesta av dessa seder, eftersom man ses som just ovetandes utlanning (nu lat det dar ganska hart, men jag menade att man inte forvantas kanna till japanska sociala strukturer).
Det kommer bli en tuff kamp mellan Tokyo och NYC känns det som ;)
Men... Vi ska ju flytta till NYC när jag är klar med min examen, så vi får väl se då vilken stad som är bäst. Kanske båda :P
Hej! Andreas, tack för dina fina kommentarer. Jag fortsätter att underhållas av dina äventyr i Japan,måste dock tillägga att din blogg väcker ett riktigt ressug!